Miljön i fokus under årets bootcamp

 

Starta skräpplockarevents och registrera insatsen direkt i en app. Det blir snart möjligt tack vare studenter och konsulter under XLENT Bootcamp 2017. Efter en intensiv dag med mycket kod, en hel del kakor och ett bra samarbete presenterades resultatet för kunden, Håll Sverige Rent.

2017-05-29

 

 

– Det är verkligen kul att få se hur IT-konsulter jobbar på riktigt, säger 24-årige Kristoffer Djupsjö.

 

Han studerar till högskoleingenjör inom elektronik – och datorteknik på KTH i Stockholm och är en av de studenter som har anmält sig till årets Bootcamp. Uppdraget är att utveckla en app för den ideella organisationen Håll Sverige Rent.

 

– Den ska bestå av effektiva lösningar för att folk ska kunna arrangera skräpplockarevents, logga hur mycket skräp som plockas och visa hur många som deltar, förklarar Kristoffer.

Studenterna har delats in i grupper tillsammans med XLENT-medarbetare där alla jobbar med olika delar inom projektet.

 

Från skolbänk till verklighet

Kristoffer sitter i en av grupperna i back end-teamet tillsammans med Ahmed El Madi och Cristian Bude från XLENT. De som jobbar med front end sitter i rummet bredvid och då och då springer folk emellan för att hjälpa varandra med olika problem som har uppstått.

 

– Det svåraste har varit att förstå och hänga med. Det är ett högt tempo så det gäller att vara vaken hela tiden, säger Kristoffer.

 

Han ska göra sitt examensarbete på XLENT i höst och fick därigenom höra talas om dagens event. Han har inte varit på något sådant tidigare och tycker redan att han har lärt sig massor.

 

– Vi har gjort liknande projekt i skolan men i grupper på kanske tre-fyra personer. Att få uppleva hur effektivt det kan bli när tjugo personer jobbar tillsammans i olika ändar av ett projekt är verkligen häftigt

.

Vill visa vad en konsult faktiskt gör

Förutom att ta fram en användbar produkt är XLENT Bootcamp också ett rekryteringsevent som förhoppningsvis ska väcka intresse hos studenter.

 

– Konsultrollen är ganska odefinierad för många. Att berätta att man är IT-konsult säger inte så mycket så det är ett bra sätt för oss att få visa upp vad vi gör och hur vi arbetar, säger Konrad Robertz som är varit projektledare för årets event.

 

Det har varit en minst sagt hektisk dag. Förutom utmaningen att dra igång 25 personer som ska jobba parallellt med samma saker, sprang Konrad en timme tidigare runt med kakor för att få upp energinivån bland trötta deltagare.

 

– När vi gör ett sådant här projekt en hel dag så går man igenom alla steg i processen vilket är ett perfekt tillfälle att se hur vi faktiskt jobbar. Sedan är det väldigt roligt och man får gratis mat, säger han med ett skratt.

 

Stort behov för appen

Johanna Ragnartz, VD, och Hanna Nyström, ansvarig för sociala och digitala kanaler på Håll Sverige Rent, har suttit på kontoret sedan morgontimmarna. Efter en glädjefylld presentation är de mer än nöjda.

 

– Det har varit superkul! Det är verkligen imponerande att se hur man kan driva arbetet framåt så snabbt med ett strukturerat arbetssätt, säger Johanna Ragnartz.

Hon tycker att studenternas insats har varit bra, och beskriver XLENTS jobb som fantastiskt både när det gäller förberedelser och engagemang.

 

– Och det var spännande att se hur alla delarna jobbar tillsammans. Åtta timmar från att de startade finns det en app som går att göra saker i. Det är som trolleri, säger Hanna Nyström.

 

Håll Sverige Rent har haft idén till appen i flera år men saknar resurserna som behövs.

 

– Vi engagerar jättemycket människor i skräpplockardagar men har inte haft något sätt att komma åt den enskilda individen, få dem att registrera sig och ha möjlighet att själva bjuda in till events, säger Johanna Ragnartz.

 

De får ofta frågor från allmänheten på vilka platser som det anordnas skräpplockardagar och hur man kan engagera sig.

 

– Jag svarade på sådana frågor senast i går så det finns verkligen ett behov, säger Hanna Nyström.